måndag 8 juni 2015

Varför faller preffarna?

Den senastee tiden har framförallt fastighetsbolagens preferensaktier fallit kraftigt och tex Akelius preferensaktie handlas omkring 306kr vilket innebär en yield om ca 6,4%. Andra mindre aktörer såsom den nyligen noterade K2A Preffen handlar med en yield närmare 8%.

Så varför tappar preferensaktierna?

Det finns naturligtvis inget givet svar men jag tror att:
 1) Stamaktierna har haft en motig vår med stora kursfall. Det gör dels stamaktierna mer attraktiva ur direkavkastningssynpunkt men det kan också ha en viss flödeseffekt när man kan lätta lite på preferensaktierna till förmån för att fylla på mer stamaktier.
2) Oro för stigande räntor
3)Generellt säljtryck till förmån för bla nyemissioner då det gissningsvis kommer flöda mycket pengar in i nya aktier och pengar "ut ur" befintliga aktier.

Jag tycker personligen att preffarna är mer intressant än på länge när yielden kommer upp, troligen delvis pga av att jag är svagt negativ till aktiemarknaden i sin helhet. Då har jag inte problem att jobba med lite hybridlån eller krediter som en del i portföljen. Där frigörs ju även kapital i en svagare marknad som kan återinvesteras


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar